Mama LLAMA

Подготовка за ясла (детска градина)

Човек и добре да живее, трябва да подготви детето си за ясла или детска градина. Това е труден период за децата, защото повечето за пръв път се откъсват от майките си. Цялата тази нова обстановка е истински стрес за тях, но и за родителите също.

Психическа подготовка

Ние започнахме психическата подготовка за Али още преди 3 месеца, когато я записах на частна ясла/занималня 3 дни в седмицата за по 3 часа. Това й помага да свикне с идеята, че може да остава някъде без мен, адаптира я към “учебни” условия, ако могат да се нарекат така, и й доказва, че мама винаги ще се върне да я вземе и няма да я изостави. В образователен център Яника, където я водя, се чувства много добре (пак се разстройва при оставяне понякога, но бързо й минава). Наистина се надявам това да й помогне за адаптацията в държавната ясла, където е ясно, че условията са много различни.

Записването на частна ясла или занималня не е много честа практика. Този избор зависи и от бюджета на семействата, но вярвам, че всички родители използват други подходи за подготовка. Като честото говорене на тази тема.

Аз се опитвам да създавам реалистични очаквания и постоянно обяснявам, че там има деца и учителки, трябва да ги слуша, с тях ще си играят, ще папкат, ще спинкат и т.н., тати ще я води, мама ще я взима и всички други неща, които се сещам. От време на време я водя и до самата ясла – да види сградата, двора, да й обясня от къде се влиза, къде се играе, да види другите деца.

За да създам точните нагласи за процеса, намираме и занимания на тази тематика. Например четем книжки и играем игри. В момента играем активно с картите пъзел на Cleverbook “В детската градина”. Чрез тях могат да се построят картини, разкриващи ситуации и моменти от деня в яслата. Питам Али какво вижда на тях, обяснявам й кой кой е и какво прави и й напомням, че и тя като отиде там ще прави така.

Издателството има и подходяща книжка по повода – “(Не) Искам да ходя на градина”. Тя е предназначена за деца над 3 г. и е насочена към детска градина, но също обяснява ситуациите от деня там и прави “тур” из градината. Али я разглежда с интерес, макар и да не може все още да изтърпи да я прочетем цялата.

Надявам се, че тези на пръв поглед елементарни подготвителни действия, ще дадат нужния резултат и Али ще очаква яслата с любопитство, а адаптацията й ще бъде една идея по-лесна.

Режим

Един от най-важните фактори за адаптацията е да се намали стреса за децата. Какво означава това ли? Всяка една разлика е стрес за тях, затова (и от самите детски заведения препоръчват) е ценно да напаснем режима на детето по режима на конкретната ясла или градина.

Тук се има предвид да ляга и да яде в същите часове. В това отношение ние сме малко назад, защото Али ляга за обяд и хапва горе-долу като в яслата, но ставането й сутрин все още не е в подходящия час.

Важни са и условията, при които се случва най-вече спането. Добре е децата да са научени да заспиват самостоятелно, за да не е силно драматично приспиването им на обяд.

По всички теми свързани със съня и детската градина ще си говорим с UnicornBaby в live в Instagram в началото на септември. Следете профила ми за повече информация.

Какво ни е нужно за яслата?

Али ще започне ясла от октомври, тогава ще бъде на година и 8 месеца.

Има няколко условности, заради които съм набавила повечето нужни неща още от сега – тя не расте много и бързо, а през септември ще бъдем доста заети.

От яслата имаме списък с необходимите неща, затова избрах повечето от тях.

Ето го и него, ако на някого ще му бъде полезен: Гащички – 5 бр.; Потници или тениски – 3 бр.; Фланелки с дълъг ръкав /тънки/ – 3 бр.; Чорапи – 3 бр.; Панталони, клинчета с ластик – 3 бр.; Блузи с дълъг ръкав /зима/ -3 бр.; Пижама надписана/ – 1 бр.; Лигавници – 3 бр.; Пантофки – 1 бр./надписани/; Торбичка за мръсни дрехи; Памперси  – 10 бр./всеки бр. надписан/; Книжка с твърди корици; Празна кутия за обувките; Раница /надписана/; Слънчева шапка /надписана/.

Започнах избора си с пантофките, понеже децата ще бъдат цял ден с тях. Ако ме следвате в социалните мрежи, знаете, че Али не е свиканла вътре да стои обута, но няма да има особен избор, затова отново избрах вариант на обувки/пантофки тип боси на марката Botess от сайта obushteta.com. Али имаше такива обувки, после сандали и са й наистина удобни. Те са изцяло от естествена кожа, свободни са на пръстите и подметката се огъва. Мисля, че това е най-добрият избор за нас. Ако ви допадат, имаме и код за 10% отстъпка за всички продукти на Botess с код mirena10.

Относно дрешките – смятам, че трябва да са удобни и практични, не толкова прелестни. Али стои постоянно по земята, пада, става, търкаля се. Затова предпочитам клиновете й да са тъмни – светлите просто не се изпират.

През топлите дни у нас тя спи с пижами тип боди, но в градината не позволяват такива, затова трябва да се снабдим с нови. До сега не е имала и потници, които не са боди. Нужно ни беше и есенно якенце.

Общо взето – трябваше да набавим доста неща, за които избрах онлайн магазина kosara.bg. В него има голям избор от всички нужни продукти на достъпни цени, а засега мога да кажа, че съм доволна и от качеството. Имам и код за отстъпка, който важи до края на септември – mirena5, който ви дава 5% намаление и безплатно връщане/замяна, ако имате нужда.

След като правим всичко необходимо като родители, за да подготвим децата за може би най-трудния до този момент етап, ни остава само да се надяваме, че ще свикнат бързо, а хората, които се грижат за тях ще им дадат поне частица от нашето внимание и любов.

Пожелавам ви успех и стискам палци на децата!