Mama LLAMA

Моят опит с консултант по детски сън – защо, как, кога, какво, колко

Дневникът на една недоспала майка

В текстът по-долу ще прочетете моите записки, направени през периода на работата ни с Никол от Unicorn Baby. Започнахме “тренировките” за съня на Алина, защото тя спеше изцяло в нашето легло, събуждаше се нощем по няколко пъти и искаше да пие мляко, очевидно без да е гладна, трудно заспиваше през деня и т.н. Общо взето имаше не един проблем със съня.

За мен беше много тежко спането с нас, защото аз самата заспивам трудно, а тя ме будеше многократно. Това, че не спях, ме правеше много изнервена и нетърпелива.

При нас работата с консултантите по детски сън отне доста време, защото се оказа, че Алина буквално мина през всичко възможно. Това всичко, надскочи първоначалните ми притеснения и искания. Стигнахме до преход от две към една дрямка и махане на биберон. Това съвпадна с коледни празници, пътуване, две болести и не знам още какво… Не се плашете, случаят “Алина” е доста тежък, така че при вас силно вероятно да бъде една идея по-лесно.

Създавам този материал, защото смятам, че ще бъде полезен за всички, които обмислят да работят с консултант.

Как започва работата с консултант по детски сън?

07.12.2021

Днес беше първата ми консултация с Никол. Говорихме обстойно за това какви са навиците и проблемите на Али. Обсъдихме какво ни предстои и какъв ще бъде най-подходящият начин на действие в нашия случай, защото това е ключово – да се избере индивидуален подход.

Още от днес започваме въвеждането на преходни асоциации, които ще помогнат при успокояването в следващите фази. Също така разделяме вечерното мляко на две – първата част е непосредствено след банята, а другата както до момента – в леглото преди заспиване.

Не променяме нищо друго – остава да спи в нашето легло и ако се събуди и иска мляко, ще й го даваме.

Другото много важно е, че от утре започваме много стриктно спазване на режим.

08.12.2021

И… още първия ден не можах да стана по график и спахме след 08.00 ч. Това ме накара да се чувствам малко зле.

09.12.2021

Асоциациите и разделянето на млякото вървят добре, но днес пак наруших режима, но този път с второто будуване.  

10.12.2021

Снощи Али се събуди да яде в 00:30 и…. Повече не стана до сутринта!

По принцип никога не чувам алармите на мъжа ми, защото умирам за сън. Тази сутрин обаче чух още първата. Отворих очи и направо се стреснах. Даже проверих Алина дали диша, толкова ми беше странно, че не съм ставала няколко пъти да правя мляко.

Премахване на асоциациите за заспиване

14.12.2021

Дойде време да махнем храненето в полунощ и снощи за пръв път не й дадохме мляко. Идеята е да се махне изведнъж и завинаги. Бях се подготвила за истински апокалипсис, но не беше чак толкова страшно. За около 2 часа протече всичко. Като имаше два момента, в които плака повече и правихме рестарт в другата стая. През останалото време по-скоро не можеше да заспи дълбоко и примрънкваше. След това успя да го преодолее и заспа.

15.12.2021

Снощи Али не се събуди нито веднъж. Тя беше и доста уморена, но и това, че вече асоциацията е отслабена има голямо значение. Следващите две вечери са показателни дали сме успели да премахнем млякото.

Пътуване по време на работа с консултант по детски сън

17.12.2021

Вече не даваме половината мляко преди самото заспиване, а цялото след банята, преди да я облечем. Това помага да се раздалечи пиенето на мляко от момента на унасяне, по този начин се премахва асоциацията за заспиване. Алина го прие съвсем лесно.

19.12.2021

Вчера дойдохме в Стара Загора и бяхме притеснени как ще й се отрази на съня. И тук спи в нашето легло и не сме променили режима.

Ще пътуваме за коледните празници на непозната за всички ни обстановка и с Никол решихме чак тогава да правим промени и да започнем пренасянето в нейното легло.

27.12.2021

Коледа мина, ние се прибрахме в Стара Загора, но Алина има проблем с ушите, който много я мъчи и е на капки и Панадол. Засега още задържаме с промените, защото те не се препоръчват при неразположение на бебето.

Заспиване в собствено легло

02.01.2022

От снощи сме си в София и познайте! Алина заспа в нейната стая, в нейното легло! Като само малко примрънка. Не е имало истерии. Ние решихме да се възползваме от момента, че е забравила за нашата спалня и го направихме още от първата вечер. Аз отново очаквах, че ще е драма, но не беше. За 20 мин. успях да я приспя, без дори да се разплаче.

04.01.2022

Днес наистина видях това, което консултантите наричат нещо като отстъпване. Моментът, в който детето осъзнава, че положението е за постоянно и започва да протестира много. Случи се в следобедния сън.

Предишните дни нямаше никакви проблеми, дори бях започнала да сядам по-странично на леглото и да намалявам шъшкането и галенето. Тази сутрин също нямаше драма. Но следобед само с оставянето в легло тя започна да плаче. Правихме рестарт два-три пъти. Пробвах всичко възможно. Отне около час и 10 мин. да заспи, което не ми се е случвало никога. И много плака, просто много…

В такива моменти започваш да се чудиш дали си прав, дали детето ти не мисли, че си го изоставил и макар, че седиш до него и го гушкаш, ти се обвиняваш. Чудиш се дали да не го сложиш пак на спалнята, да му дадеш мляко или нещо друго, което ще го успокои, след като само ти не успяваш… През цялото време обаче си писах с Никол, която ме успокояваше. И в този момент наистина разбираш ЗАЩО ти трябва проследяване и подкрепа през цялото време, а не просто план за действие. И ако не беше тя, определено щях да съм я взела на спалнята, без дори да знам дали това ще й помогне. Или поне щях да съм сигурна, че съм ужасна майка! Никол, ти си супер!

07.01.2022

Нещата се нормализираха. Не сме имали сериозни драми. Вече сядам на стол в средата на стаята. Не шъшкам и не галя. Правим ритуала, оставям я в леглото и сядам, за да я изчакам да заспи.

09.01.2022

“Всяко чудо за три дни!”

Снощи Алина превъртя играта. Събуди се в 3 и до 6 не заспа повече. Всичко започна като леки пробуждания. Нямаше никакво желание да заспи дълбоко, плака, игра, смя се. И в 6 ч. просто се отказах и обявих началото на деня. Такова събуждане е странно и рядко. Обикновено траят час и нещо.

11.01.2022

Събужданията започнаха да стават много чести. Поне не са дълги. Предишните нощи се е будила по 4-5 пъти и плаче за биберона. Тя не иска да си го намери сама, въпреки че сме сложили 5 биберона в леглото й. Просто няма никакво желание да го потърси. И след като ставам по толкова пъти на вечер, се обезсмисля цялата ни работа. Затова взехме решение да махнем биберона, защото така или иначе ще се наложи да го направим.

Премахване на биберон на дете на 1 година

12.01.2022

Снощи за пръв път я приспахме без биберон. На тази възраст методите с постепенното премахване не работят, а е прекалено малка, за да го направим с говорене и убеждаване.

За да я приспим, се подготвихме предварително. Сложихме матрак в нейната стая, за да легна там през нощта. Първата вече ни отне около 2 часа да я приспим. След това се събуди само веднъж и стоя будна около 40 мин. После стана чак на сутринта.

14.01.2022

За да се преборим с бибата, са позволени всички средства. Аз реших, че няма да стигам до връщането на нашата спалня, но се налага да я приспивам на матрака на земята в нейната стая. Не си лягам с нея. Но през нощта като се събуди, просто понякога заспивам неволно, докато изчаквам тя да се унесе.

Преминаване от две към една дрямка

16.01.2022

Тъкмо си мислиш, че нещата ще се нареждат и “оооп” – още някой коз от ръкава! Алина отказва да спи втора дрямка вече няколко дни. И това не се дължи на биберона, защото за останалите спанета вече не е проблем. Но следобед… тя просто не иска да заспи и след опити час и половина… Не – и това е!

Принципно преходът към една дрямка става след година, но Алина е решила малко преди това да го направи! Изчакахме да видим дали не е каприз и дали наистина е готова за една дрямка и взехме решение да започнем прехода.

Направо съжалявам Никол с това нашето чудо 😀

19.01.2022

Алина започна да свиква с новия режим и е време да я върнем в нейното легло. За целата махнахме всичко от стаята, за да не си спомня и “дръпнахме лепенката”. Естествено имаше протест – доста повече от първото преместване в кошарата, но това се очакваше.

21.01.2022

Али вече спи в нейното легло. Режимът й се отразява чудесно. Опитваме се да удължим дневния сън, защото често спи кратко, но все пак се справя. Успява да издържи без проблем интервалите на будуване от 5 ч. преди дрямката и 5:30 ч. преди вечерен сън. Дори започна да спи често по цяла вечер и да заспива доста бързо.

28.01.2022

И… честото! Болни сме от ковид. Алина има температура и плаче много. В такива моменти, отново всичко е позволено. И предишните дни и нощи не сме спазвали особен режим и спахме с нея на дивана. Днес вече е по-добре и се надявам да се нормализират нещата.

Самостоятелно заспиване

02.02.2022

Алина вече е здрава и отново си заспива лесно в нейното легло. Започнах да излизам от стаята след като я оставя. Първите пъти имаше известен протест. Още като излаза и започваше да плаче, но бързо свикна с идеята.

07.02.2022

Почти всеки път Али заспива без проблем сама. Правим ритуала за сън и я оставяме и излизаме. Тя се върти малко и заспива.

Единствения проблем, който все още имаме е с продължителността на дневния сън и понякога със самото заспиване през деня, но това е чисто поведенческа драма, защото Али е във възрастта, в който вече изпробва границите ни, за да види докъде може да стигне. Борим се с това, както и с тръшкането й през деня 🙂

Но! Почти всяка нощ спи, без да се налага да ставам. Тя се буди, дори понякога проплаква, но се успокоява сама и аз не се меся, което е чудесно! И не ми се е случвало никога до момента (освен 2-3 нощи, които бяха пълна случайност).

През този период имаше много моменти, в които бях напълно отчаяна и мнооого изтощена. Исках да спра, да я взема в нашето легло, да й дам мляко и просто да заспи, а и аз с нея. Още от самото начало бях предупредена и подготвена, че няма да никак лесно, даже напротив. Знаех, че трябва да съм силна и да не се поддавам, но беше ужасно трудно. Не мога да си представя да ми се беше случило всичко това без Никол и Unicorn Baby… Просто не мога! Благодарение на тях Алина и аз спим цяла нощ, а това прави будуването й много по-пълноценно и за двете 🙂

Ще има и други проблеми и епизодични драми в съня и това е съвсем нормално, но всички те се понасят много по-лесно, когато си принципно наспан и си минал през какво ли не!

Искам от сърце да благодаря на Никол за подкрепата и търпението! Ти си чудесна и спасяваш хората!

И както си казваме вече все по-чесно: Детето заспа, сипвам виното!

ПП: Дали препоръчвам работа с консултант и по-точно с Unicorn Baby? Ооооо, да! С две ръце!

ПП2: Ако пък драмите ви не са чак толкова сериозни и сте достатъчно дисциплинирани, за да нямате нужда от ръчкане и подкрепа постоянно, може да изтеглите приложението им – Unicorn Baby App за IoS и Android. В него е събрана много информация, разделена на теми. Момичетата постоянно ъпдейтват опциите и материалите в него. Може да използвате код mirena10 за 10% отстпка от абонамента.