Mama LLAMA Uncategorized

Йога “Мама и бебе”

Ламасте! Добре дошли в моето неджен пространство! Наместете чакрите и ще започна разказа си. Оммм… И така:

Откакто Алина е на два месеца и малко посещаваме занимания, наречени йога “Мама и бебе”. Първия път бях леко скептична, защото ми се стори като едно от тези свръхмодерни, но леко безсмислени занимания за майки. Но още след 15-тата минута разбрах, че има смисъл за Али. 

Ние ходим в болница “Д-р Щерев” – Сектор по физиотерапия и рехабилитация. Преди да започнем направихме безплатна консултация за двигателно развитие с д-р Емилова, която води и заниманията. Това е и един от големите плюсове – практиката се води от лекар. А д-р Емилова е супер внимателна и е готова да отговори на всички въпроси, свързани с детското физическо развитие.

Заниманията за бебе

По време на заниманието, което продължава един час, правим различни упражнения, съобразени с индивидуалното развитие на бебето. Голямо значение има, че след това у дома си ги правиш всеки ден. Защото… ако питате някои педиатри, аз все още трябва да правя масаж на Али и малко да й раздвижвам краката и ръцете.

Освен всичко, на заниманията присъстват още няколко деца (до 5 максимум), което е страхотно за тях. Те си комуникират и общуват по своя си начин, докато са на земята. Така могат да интерактват много повече, отколкото в количката навън.

Смея да кажа, че тези практики и последващата работа вкъщи помагат на Али да се развива добре и да изразходва част от многото си енергия, което помага на мен да пия по-малко вино вечер 😂

Заниманията за мама

Йогата е все пак за мама и бебе, затова има част и за нас, което се оказва безценно. Не е нищо сложно – малко раздвижване, някоя друга йога поза, упражнения за тазово дъно и др. Правилно движение за цялото тяло, извън бутането на количката с изкривен гръб и вдигането на 5 кила от кошара 😂

И не на последно място по важност за мен е разнообразието. Аз съм си ръб и не се социализирам особено по паркове и площадки. Това прави ежедневието ми доста еднообразно. А сега в жегите съвсем, защото и не излизаме “по задачи”. Но в йогата намирам доза развлечение един или два пъти в седмицата.

А и щях да забравя… на края на всяка практика има малко минутки за релакс, ако бебета позволят, което при Алина започна да се случва все по-често! Това са безценни мигове за моето тяло!

С други думи – горещо препоръчвам!

*Този пост не е спонсориран. Споделям информацията, защото я смятам за смислена и полезна.

Leave a Reply