LLAMA'S life

Сватба по време на пандемия

Ето, че 10 години след първата ни среща стигнахме и до официализирането на нашата връзка – казахме заветното “ДА”. За съжаление, желанието ни да сключим брак, не съвпадна с много благоприятни условия в общественото здраве, затова трябваше да се съобразим напълно.

Като гледам как вървят нещата, още дълго двойките ще трябва да имат предвид пандемията при организацията на своите сватбени тържества, затова реших да споделя малко опит.

Обичаите преди брака

Сватбата ни не беше типична с всички обичаи и лудници, но ние все пак решихме да я направим “като истинска”. Още сутринта мъжът ми отиде в кумовете ни, за да мога аз да се подготвя в нашия апртамент, който по разбираеми причини не е родният ми дом. След това той, заедно с кумовете и неговите роднини, дойдоха да ме вземат. На врата се случиха известни преговори с обувката, а вътре – традиционната питка с мед и наздравици. Нямаше хоро пред входа :), но пък ще ни върви по вода от менче.

Гражданският брак в извънредна епидемична обстановка

В София сключването на граждански брак се случва само в обредна зала. За целата, разбира се, се изисква няколко пъти да отидете до различни места:

  1. До “щаб квартирата”, както я нарекох аз, на обредните домове на ул. “Кракра” №2А, където да подадете документи и да запазите дата. И задължително носете пари в брой, защото нямат пос терминал.
  2. До лаборатория и личния си лекар за медицински
  3. До избрания от вас обреден дом – 5 дни преди датата
  4. В деня на събитието трябва да отидете 10 мин. по-рано

Тези изисквания мисля, че важат и извън пандемия. Но специфичното сега е, че на церемонията могат да присъстват до 30 човека и всички трябва да бъдат с маски. На нас ни разрешиха поне аз и съпругът ми да сме без маски, но кумовете и останалите гости, задължително бяха с предпазни средства.

За да го направите малко по-интересно и да превърнете дефекта в ефект, може да поръчате забавни маски.

Сватбената фотосесия

Добрата новина е, че въпреки снимките от сключването на гражданския брак да трябва да са с маска, COVID не може да попречи на прекрасната сватбена фотосесията, която да ви остане за спомен от този ден. За нея трябва да направите няколко неща:

1. Изберете добър фотограф, с който да си пасвате

Да, звучи малко странно, но трябва да има химия между вас, за да се получат снимките. Ако вие сте много шантави хора с чувство за хумор, а фотографът ви е абсолютен класик-романтик, ще бъде сложно да имате това, което искате. Нашата мега яка фотографка беше Линда Александрийска и я препоръчвам с две ръце за всички двойки, които искат красиви снимки, носещи истинския ви характер и живот!

2. Изберете удобно и красиво място и разберете условията за снимки в него

Ние се спряхме на Ботаническата градина на ул. Московска, защото е много живописнa, но и беше много близо до ресторанта. Имахме известни притеснения, защото работното време беше до по-рано и нямаше да ни стигне, но персоналът ни остави да се снимаме и след края на деня им. Там се заплаща 72 лв, за да направите фотосесията.

3. Забавлявайте се

Не забравяйте, че снимките трябва да са удоволствие и положително преживяване, а не досада по задължение. Това е особено трудно за повечето мъже, но пък сте заедно с кумовете си и може да го направите много весело. От вас зависи!

Тържеството

Ето и най-трудната част. Тя е и въпрос на лични възприятия и желания, но едно е сигурно – най-много се влияе от епидемичната обстановка.

Когато беше нашата сватба, нямаше особени забрани в заведенията и случаите на заразени не бяха толкова много. Ние все пак решихме да се съобразим на първо място със здравето – нашето и на нашите близки. Затова направихме много скромно тържество с 14 души. Избрахме уютен и красив ресторант с интересно меню и добри цени. И въпреки че не беше купонът, който винаги съм искала, вечерята с най-близките ни хора ще остане винаги в съзнанието като един мил спомен за първия ни ден като семейство.

Ако имате каквито и да е въпроси, свързани с организирането на сватба, ще се радвам да ви помогна 🙂

Leave a Reply