Inspired LLAMA LLAMA crafter

Да създадем офис вкъщи с минимален бюджет

Има хора, които си имат така нареченото “място за работа” у дома. Аз не бях от тях, защото не ми се налагаше често да стоя на компютъра вкъщи. Но пък винаги съм искала да имам нещо като “кабинет”, където да мога да седна да пиша или да творя нещо.

Но това желание дълго време оставаше неудовлетворено, защото както знаете, когато “опре ножът до кокал”, тогава се мобилизираш. Кризата с COVID-19 беше стимулът за нас да завършим ремонта на още една стая в апартамента (скоро може и да свърши изцяло…).

Знам, че много хора нямат празна стая за home office, но и малко ъгълче в хола върши работа.

Главното условие да преобразихме някогашната малка и нефункционална кухня в място за работа и творчество беше да стане бързо, без да излизаме от вкъщи и за минален бюджет. Ето какво избрахме:

Компромисно или сполучливо начало

Тази част приключихме преди извънредното положение, защото планът беше стаята да се превърне в склад, за да изнесем нещата от спалнята. Но по обясними причини се провали. Въпреки това отново избрахме най-евтините варианти.

Боядисахме с бяла боя (аз и Александър го направихме) с идеята, че някой ден отгоре може да сложим всичко. Изглеждаше стерилно без мебели, но сега е много приятно и светло.

За под избрахме обикновен паркет на промоция. В началото ни изглеждаше доста компромисен, но водеща беше цената. След като Сашо го нареди се оказа, че никак не изглежда зле.

Нещо старо

След предишния ни лек ремонт преди 4 години купихме етажерки Калакс от Икеа, които никога не използвахме особено. Когато започнахме да трансформираме напълно апартамента, Сашо поиска да ги изпратим на село с довода “защо са ни”. Аз обаче не се съгласих. Близо 2 години ги премятахме от хола в коридора, от коридора в кухнята, от кухнята в спалнята, после пак в коридора.

В предишното си положение никога не са стояли една върху друга, но в новата стая се получи цяла стена, която е супер функционална за събиране на вскякави “боклучки”, които се чудиш къде да сложиш. И особено за книгите ми, които останаха след подреждането на етажерките в хола.

Ако нямате подходящо цветово решение, може да боядисате нещо старо. Аз направих така преди години с краката на една маса – боядисах ги с боя на спрей в бяло и се получи доста добре.

Нещо ново

Това, което нямахме налично, беше бюро/маса. Имахме и особеност, че трябва да е достатъчно дълго, за да се събираме и двамата и достатъчно тясно, за да не заема половината стая.

Отново се спряхме на Икеа, заради доставките им и това, че познаваме асортимента. Избрахме плот за 50 лв. За съжаление нямаше налични за доставка от най-евтините крака, които са по 5 лв, и се наложи да си купим по-скъпите. Но за общо 150 лв имаме 2 метра бюро, което е от същия материал като етажерките ни. Иначе, разбира се, не е нищо особено.

Нещо синьо

Хаха – заглавията ми са като за сватба 🙂 На фона на белите мебели и жълтите акценти от етажерката, искахме да има нещо друго контрастно. Това трябваше да бъдат пердета или щори, защото освен всичко в стаята пече зверски следобед.

Оказа се обаче че никъде не мога да намеря готови плътни пердета, дълги 1,30 м., и то на добра цена. Просто или не са в този размер, или са по 60 лв. едното! Затова решихме, че ще сложим щори.

И тук идва нашият “гений” – за да не направим твърде малки прозорците, когато избирахме дограма, решихме, че ще направим средния по-голям – в следствие са супер нестандартни. И върви търси готови вътрешни щори в тези размери…

След дни ровене намерих един сайт на магазин от Бургас, от който успяхме да поръчаме щорите и то в цвят, какъвто искахме. Бяха по 20 лв., което ни устройваше.

Малки неща

Макар че не съм направила прекалено много “дизайнерски решения” в новия home office, измайсторих някои дребни неща сама, които “отварят” стаята.

Нарисувах си 3 малки забавни картинки, които ме усмихват. Тези животни са популярни и не съм ги измислила аз. Просто ги направих на малки платна. Както може да се досетите, инвестицията на материали е почти 0.

Друго нещо, което пренесох от терасата, са няколко от малките ми растения, защото без това тук е доста по-слънчево. Те винаги носят настроение и кислород.

По етажерката има разни неща – едно от тях е лама, разбира се, снимки, картички. Направих си и нещо много просто, което много ми харесва.

Принтирах си на А4 думата ineffable, както е описана в речника. Обичам тази дума, която наскоро научих, а този подход за думи в рамки съм го срещала из Instagram и Pinterest и мисля, че е лесно и ефектно. Рамката не съм я купувала сега, взех я от една стара грамота.

Какво остана?

В бъдеще мисля пред отсрещната на бюрото стена да сложа малко рошаво килимче и няколко възглавници, за да си стоя на земята, а и Роки да се чувства като царче.

Остана ми и да се сдобия с два хубави стола. Не държа да са еднакви и предпочитам да са с крака, а не с колелца. Така че… ако някой се разделя с такива столове, може да ми ги предложи.

Това е моят нов home office – без особени средства, но пък мисля, че се получи супер и се чувствам много добре в него! Пожелавам ви приятна карантина <3

Leave a Reply