LLAMA'S life

Как (не) разбрах, че имам инсулинова резистентност?

Живот с инсулинова резистентност…
(Драматично подзаглавие специално за Алекс Кръстев)

Здравейте, аз съм Мирена и имам проблем с драмите и инсулина! Като изключим бъзиците на “мой гръб”, да имаш инсулинова резистентност се оказа нещо неприятно, но и доста често срещано. Не е страшно и заразно, но трябва да положиш усилия, за да го преодолееш. В противен случаи може да предизвика по-сериозни проблеми за здравето ти и да влоши начина ти на живот.

Коварното е, че с този проблем можеш да си живееш години, без да подозираш. В настоящия текст обаче няма да ви давам медицински обяснения какво е и какво не е това състояние. Има достатъчно материали по въпроса в дебелите книги и още по-дебелите форуми, блогове, канали в youtube и т.н. (най-добре, разбира се, е да се обърнете към лекар, ако имате съмнения). Ще ви разкажа какво се случи с мен и как аз разбрах, че имам инсулинова резистентност.

Какво НЕ ме накара да се изследвам по-рано?

В “анамнезата ми” има няколко фактора, които сочат, че е възможно да имам проблеми с инсулина.

Първият, разбира се, е наследствеността. Баща ми има диабет тип 2, а проблемите с нивата на инсулина и захарта се предават на децата. Често този диабет е предшестван точно от инсулинова резистентност. 

Също така имам поликистоза, която е възможно да е свързана с прекомерното производство на инсулин в организма (но може да имаш синдром на поликистозните яйчници и без проблеми с инсулина). 

През последните две години качих 20 кг., без да се случват промени в живота ми – работя на бюро, не спортувам, не ям особено здравословно, но аз винаги съм живяла така. И въпреки че съм се замисляла дали пък няма някаква особена причина за напълняването ми, по-скоро го отдавах на промяната в метаболизма с възрастта. И отново не предприемах нищо, за да разбера дали е така. Истината е, че дори след като изчетох целия интернет по темата, не съм сигурна кое е първо – напълняването или инсулиновата резистентност и кое какво причинява, но важното е, че са взаимно свързани и никак не са добра комбинация. 

В моята глава да имаш проблем с инсулина означаваше, че задължително имаш отклонения в захарта. Аз нямах. И на кръвните ми изследвания също всичко изглеждаше ок. Затова и се успокоявах, че нищо ми няма.

Как разбрах, че имам инсулинова резистентност?

И си живях щастливо и безгрижно, докато не се оказа, че вече имам симптоми на висока захар, което е следваща фаза – преддиабет.

Как разбрах ли? Аз пия много вода – изпивам поне по 3-4 литра на ден. Това е супер, казват всички. Но в един момент започнах да изпитвам друг тип жажда. Не пиех вода просто така, а изпитвах зверска истинска жажда. Дори трудно стигах сутрин до офиса, без да пия вода. И една вечер се прибрах и изпих 4 чаши вода една след друга, което шокира Александър. Измери ми захарта 3 часа след вечеря, а стойността й беше 8, което не е нормално за здрав човек.

На следващия ден си мерих захарта по схема за проследяване и се оказа, че отново в някои часови зони стига до 7.8 – 8 единици.

Тук вече си казах “Ох, ще се мре!” и се притесних сериозно. Естествено, започнах да чета в интернет и да разпитвам хора, които би трябвало да знаят нещо повече. Докато дойде часът ми за ендокринолог, вече “имах 5-6 диагнози” и бях установила, че всички по-горни неща са взаимозависими. Отидох при лекаря с подготвена реч за драмите в живота ми.

Той, разбира се, ме погледна с леко пренебрежение и подигравка към всичко, което му казах, защото чу, че съм на 27 години. Определено му се сторих като поредната луда, която се е самодиагностицирала и говори пълни глупости. И без особено желание ме изпрати на изследване, така… сякаш за мое успокоение. 

*Тази оценка към лекаря може и да е супер субективна, но пък наистина изглеждаше категорично незаинтересован.

Изследването за инсулинова резистентност

Тогава разбрах, че трябва всъщност да си изследвам нивата на инсулин, а не да си меря захарта. Сега звучи много очевидно, но тогава не беше така.

Самото изследване не е много яко, но не е нищо страшно – нарича се обременяване с глюкоза. Пиеш глюкоза и ти вземат няколко пъти кръв, за да видят как реагира организмът ти на захарите.

След като видях изследванията вечерта… нищо не разбрах от тях 😀 Цифри. Загледах се в нивата на инсулин. Горната референтна граница беше 25, а при мен на едното място беше 153, а на другото – 185. Съвсем искрено реших, че просто нищо не разбирам и тази референция означава нещо друго. И естествено, трябваше да се върна при безразличния лекар, за да го разчете.

След като той видя изследването, ококори очи и думите му бяха: “Имаш резултати като на 60-годишен човек!”. И някак си изведнъж се заинтересува от това, че съм в кабинета му. Оказа се, че тези нива на инсулин са категорично доказателство за инсулинова резистентност, отклоненията в захарта пък показват преддиабет и за капак – всичко това се отразява и на женските ми хормони.

И… какво да правя сега?!

Това състояние изобщо не е добро принципно, а особено като си на моите години. Ако не вземех мерки веднага, след още няколко месеца преддиабетът можеше да се превърне в диабет. Положителното е, че с малко лекарства и усилия всичко може да се подобри.

Съвсем откровено си признавам, че изпаднах в шок, докато успея да се информирам достатъчно. Представях си как до края на живота ми ще съм роб на някакъв си хормон, произвеждан в панкреаса ми. А още по-страшното беше мисълта, че за да подобря здравето си, трябва напълно да променя начина си на живот – хранене, движение, спорт, навици… За да вляза в здравословната си форма, която е нужна, за да оправя изследванията си, трябваше да отслабна 20 кг, да спра да ям нещата, които обичам, и да се движа много! Всъщност най-стресиращото беше точно, че всичко зависи от мен, а не може да ми дадат някакво хапче и да мине. Изглеждаше ми напълно невъзможно, като се познавам!

Но сега, 10 кг. по-малко за два месеца и спорт 2-3 пъти на седмица, реших да ви споделя това. Следващите дни ще ви разкажа и как го постигнах, защото всичко зависи от мен 🙂

Leave a Reply