bullet journal
LLAMA'S life

WTF is Bullet Journal и защо го правя

Като напишеш Bullet Journal в Google излиза определението, че това е аналогова система за организиране и проследяване на ежедневието. Нейният създател, нюйоркският дизайнер Ryder Carroll, казва, че журналът помага да проследиш миналото, да организира настоящето и да планираш бъдещето.

Обикновено в Bujo, както накратко го наричат, се записва всичко – това е нещо средно между планер, тефтер за идеи и бележки и скрапбук, а също така – място за творчество. Най-лесното обяснение е, че това е личния тефтер/органайзер.

В bullet Journal планираш годината си, всички месеци, седмици и дни. Можеш да тракваш и най-различни неща като целите си, здравето, различни навици. А едно от най- популярните неща е mood tracker, но аз не го правя. Все пак съм зодия близнаци и няма как да ми се получи да проследя настроението си на дневна база (най-много на час).

Интересно нещо, според мен, е мястото за записване на желани “неща” – такива, които си си набелязал да гледаш, да четеш, да слушаш. Много ми харесват и местата за идеи.

Във всеки месец можеш да си слагаш специални тракети или списъци – например за коледни подаръци, за лист с гости, за пътуване и т.н.

За пръв път чух за Bujo преди 3-4 години. Един от хората, от които го видях, беше Василена Вълчанова (благодаря ти).

Моят първи bullet journal беше през 2017 г. След средата на годината обаче малко го изоставих, заради личните си драми (глупава постъпка, защото това е нещо, което ме зарежда).

За журнала най-често се използва тефтер с точки, а не редове, защото това ти позволява лесно да чертаеш и свързваш различни полета и точки. Обикновено използвам тефтерите на LEUCHTTURM 1917, защото са с плътни листи и не прозират толкова. Те даже имат специална серия за bullet journal. Може да не използвате нея, защото там просто има инструкции, които може да намерите навсякъде в нета, например тук: https://bulletjournal.com.

Тази година си купих именно от серията им bullet journal от printshop.bg, защото беше много добра цена с безплатно гравиране.

Системата bujo е чудесен инструмент за организация и вкарване в ред на шантавото ежедневие. Има само един проблем и писането в него има нужда от организиране 🙂

Аз за съжаление не успявам да съм много стриктна, но го използвам, за да се разведрявам. Затова харесвам метода повече от готовите планери, актуални напоследък. Дава възможност за творчество.

Не се славя със завидни художествени умения и далеч не измислям сама какво точно да рисувам. Обикновено разглеждам различни неща и си харесвам, след това ги правя. Bullet journal-a е идеалното средство да спреш да мислиш за други неща и да си изпразниш главата.

Ако ви е станало интересно какво е това и какъв е моят опит с него, може да ме питате всичко или да разгледате многото снимки и профили в Instagram и Pinterest.

Leave a Reply