Traveling LLAMA

“Спокойните води” на Синеморец – #БГместа

От поне 5 години не сме ходили на море на Южното Черноморие. И причината е, че според нас почивката си е почивка. Не искаме вечер да се блъскаме с тълпи опиянени чужденци или да седнем да вечеряме и местна поп фолк звезда да извисява глас, възпявайки кораби и кръшни мадами с нежни имена, които ги хапят комари и всякакви други животни.

Но пък и Северното Черноморие вече ни е омръзнало, а ходихме в Гърция през май… Затова избрахме юг, но много на юг – Синеморец. От няколко години гледам мега яките кадри на Йоанна от Yoannablog и на много други, затова реших, че му дойде времето.

Синеморец е идеалното място за спокойна и бюджетна почивка, комбинирана с дивата красота на Странджа.

Нощувки в Синеморец

Самото село, както може да се досетите, не е нищо особено. Има много къщи за гости, ние спахме в една от тях – Вълканови (отново по препоръка на Йоанна). Тя е евтин, но приятен вариант, като се има предвид, че се прибираш само да спиш. Гледката от къщата обаче си е топ! 

Гледката от терасата

Заведения в Синеморец

Повечето заведенията, по наше мнение, не са никак добре. Хапнахме на две места и бяхме изключително разочаровани от морската храна – не че й имаше нещо, просто не беше вкусна. А ние много обичаме да ядем 🙂 и затова беше проблем за нас. Другите две заведения, в които искахме да отидем, вечно бяха фул и трябваше да си запазваме места предварително, което малко ме напрегна. Затова едната вечер седнахме на сляпо в ресторант “Албатрос”, който е малко по-нагоре на основната улица. Беше полупразно, но рискувахме. И имаше защо – страхотен сафрид, вкусни картофки, топли домашни пърленки, добри цени… абе чудно! На следващата вечер повторихме.

Плажовете на Синеморец

Прекарахме в Синеморец три пълни дни, които ни стигнаха за 3-те плажа – всеки различен и ценен със своето.  

Бутамята” е най-популярния плаж на Синеморец. Той е с чудесен пясък и хубава вода. Има и свободна зона, и платени чадъри, доста заведения и много хора. Има близък и лесен достъп с кола до самия плаж.

Силистар” е на около 15-тина минути път с кола от Синеморец. Много е красиво – караш по тесен път между дърветата, а като стигнеш, пред теб се открива чудесна плажна ивица, зад която има гъста гора. Водата е напълно прозрачна и много чиста, а пясъкът е като прах.

Плаж “Велека”

Велека” е моят фаворит. Той се намира в Синеморец (или преди Синеморец… не съм сигурна). Ние стигнахме до него отново с кола по един off road, който се намира до табелата на селото. Ако сте с много ниска кола, в никакъв случай не поемайте от там. До плажа може да се стигне и от селото. Пътят или по-точно пътеката към него започва от “Кораба” (известен бар), но си е доста дълго – отгоре хората на плажа ти изглеждат като мравки. Ние предпочетохме да ходим с колата, защото носим много неща – чадъри, чанти… 

Най-много ми хареса “Велека”, защото е изключително красиво – от едната страна на пясъка е морето, от другата – реката. Странни птици се гмуркат във вълните, а децата карат уиндсърф. И е забележително спокойно – сядаш си на пясъка и следващият чадър е на поне 10 метра от теб. Пясъкът не е толкова фин и водата не е кристална, има доста вятър, но някак си тишината и усамотението ми донесоха джен състояние.

“Спокойните води” на Синеморец определено отговарят на моите виждания за почивка и ще се озовем отново там скоро… надявам се още това лято.

Leave a Reply