Chef LLAMA

Локумената питка от тефтера на баба

От всички неща за готвене, най-много обичам сладкишите (не само да ги приготвям, а и да ги ям). Дори имам мечта да се запиша на сладкарски курс, но все не остава време. Локумената питка е един от първите сладкиши, които направих, когато се преместих да живея в София и се правех на примерна домакиня пред Александър 🙂 7 години по-късно още му правя локумена питка!

Но всъщност знам тази рецепта от баба Сиси, която преди да почине я правише много често. Тя казваше за нея, че е много лесна и винаги става. Може би и затова съм започнала кулинарните си начинания с нея.

Думите на баба са абсолютен факт, затова реших да започна рубриката Chef LLAMA в блога именно с локумената питка, която е от тефтера на баба (не само метафорично, а й буквално – този тефтер е на баба).

Ето и необходимите продукти:

  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар (аз слагам по-малко, защото не искам да става прекалено сладка)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. + 2 с.л. брашно
  • няколко парченца локум

Смесвате продуктите един по един и разбърквате. Аз го правя на ръка с тел, защото не ми се занимава да вадя миксер за толкова малко – наистина става много бързо.

Трябва да получите смес, малко по-гъста от тази за кекс – може би като за мъфини. Ако искате, може да се добавят и орехи, но аз нямах налични в момента.

След това нарязвате локума. Той се реже малко трудно. Слагам го за малко във фризера, но и това не помага особено.

Изсипвате сместа в намазнена тавичка. След това нареждате парченцата локум отгоре.

Печете на 150 – 170 градуса, докато е готова. Проверявате с клечка за зъби. Когато я правя в тази керамична форма, я слагам в студена фурна, но ако я правите в метална тава, може да я сложите в предварително загрята фурна.

Ето, казах ви: Много е лесна и винаги става!

А за финал – поздрав от Роки, който стои и чака нещо да падне 🙂

Leave a Reply