Inspired LLAMA

“Когато животът те хване натясно”, измъкваш се и продължаваш… или звъниш на PR-а си

Когато Алекс от AzCheta.com ми се обади за тази книга, започна с думите: В нея се разказва за Емили от “Дяволът носи Прада”, която става PR и решава кризи”. Това беше достатъчно, за да ме спечели, защото:

  1. Обожавам “Дяволът носи Прада” – не съм чела книгата, но това е, защото твърде много харесвам филма и ме е страх романът да не ме разочарова
  2. История за PR, който се занимава с кризисна комуникация, ми е близка тема, макар и в случая на бившата първа асистентка на Миранда да става дума за всякакви скандали, свързани със звезди.

От нещата, които знаех за книгата, останах с впечатление, че Емили е главният герой в нея. И то е така, но не само.

Емили е класическа… кучка. Леко арогантна и много директна. Само с едно завъртане на очи може да ти каже всичко. Напускайки Runway, тя е започнала да работи за всички онези звезди, които е срещала на подиума или на кориците на списанието. Занимава се с някои от най-мръсните истории на холивудския елит – от изневяра с непълнолетна бавачка до нацистка униформа на парти.

На пътя й обаче се изправя младата и напориста Оливия Бел, която е близо 10 години по-млада от нея. Тя е модерна и социалните мрежи са й в кръвта, което започва да взима превес в кариерата над стратегическата мисъл на Емили. В момент на отчаяние, заради поредния загубен клиент, доскорошната “спасителка” на звездите се отправя към Гринуич, където се среща и с другите две жени, които водят действието.

Мириам е приятелката на Емили е от времето, в което са живели и работили в Ню Йорк. Тя е била преуспяващ адвокат, докато не ражда 3 деца за 3 години и се мести в малкия град със семейството си, за да имат спокойствие и голяма къща. Дали обаче това може да бъде достатъчно за една амбициозна жена? Затова хората казват “внимавай какво си пожелаваш”.

Леко понапълняла, скучаеща от сутрин до вечер или търчаща да взима и води децата на училище… Мириам се опитва да се сприатели с изкуствените майки от Гринуич. Изкуствени в буквалния смисъл на думата – да, за развлечение там богатите жени си правят операции или си купуват изкуствени стимуланти за сексуалния им живот в семейството, за да приемат по-лесно факта, че мъжете на всички изневеряват. Изгубена в превода между хрисимата и скромна външност на майките от града и истинския им живот, Мириам прегръща идеята Емили да отседне при нея за известно време, докато преживее отчаянието си от кариерата.

В града обаче се появява Каролина – съпругата на сенатор Греъм Харъел, който, естествено, има амбиции да стане президент. Бившата моделка, отгледала детето му от първия брак, обаче може би не е неговият билет за Белия дом. И както може да се досетите тя не отива в Гринуич да си почива, а да живее, защото уж добрият й съпруг й спретва такъв номер, от който не може да се измъкне лесно.

За щастие обаче Емили е наблизо и е готова да помогне на обърканата жена и заедно с Мириам да изчистят името й. Умелата специалистка по кризи бързо вплита всичко научено за общественото мнение до момента, за да може американците да простят на Каролина изфабрикуваните лъжи и да я заобичат наново.

А докато се борят с това, откриват куп лъжи, наговорени от сенатора. Дори читателят да успява да предвиди някои от тях, има други, които направо те карат да отвориш широко очи пред книгата и да съжалиш Каролина. Не по-малко силно в теб (ако си жена, защото тази книга за мен си е женска) се надига желанието да отправиш една дълга и цветна… обида към всички представители на мъжкия пол.

Книгата се води от трите сюжета – на Емили, на Мириам и на Каролина. Главите също са с подзаглавия с имената на героините. И трите са еднакво интересни, защото представят различни типажи на женската същност, но безспорно движещите действието неща са около сенатора и модела.

Още в началните глави става ясно, че всяка една от трите жени се оказва хваната натясно от съдбата. Но момичетата съумяват да се вземат в ръце и да продължат да се борят с тази гадина – Живота.

Ако първите две причини, които ви споделих, за да започна книгата, не са вашите и не ви докосват, то бих искала да ви кажа, че “Когато животът те хване натясно” е чудесен роман за чаша вино, докато навън вали дъжд или сняг, чудесен разказ и за плажа. Книгата е написана и преведена добре. Кара те да се усмихваш, докато я четеш, особено на иронията и самоиронията на Емили, които бликат от почти всяка страница на романа.

Та, ако ви се чете нещо cool и свежо, но не тотална боза, както някои от чиклитите, може би тази книга е за вас. Аз си сипвам едно вино и продължавам, че имам още няколко страници 😉

***

“Когато животът те хване натясно” 
Автор: Лорън Уайзбъргър
Издателство: Intense, Locus Books

Leave a Reply