Inspired LLAMA

Есента е за Оксфорд-ки

Есента и пролетта определено са най-любимите ми сезони от стайлинг гледна точка. От септември до първите снежни дни е времето за прекрасните затворени обувки с връзки в класически цветове или пъстри, с шевове или без, по-остри или заоблени, от разлчини кожи, велур или лак.

Всеки човек трябва да притежава чифт Оксфорд – независимо дали е мъж или жена. Те са чудесно решение както за всекидневна употреба, така и за официални случаи. A за дамите са идеални при нужда от стилна, но в същото време удобна обувка.

Обувките модел Оксфорд за първи път стават много популярни в края на 1800 г. във Великобритания, преди да завладеят и Америка. За първи път обувки с този модел са започнали да носят студенти в Оксфордския университет – от там идва и името им. До 1910 г. всеки, който е бил някой в Европа, носел класическите обувки с връзки Оксфорд, а през 20-те години на 20-ти век мъжете започнали да носят двуцветни Оксфордки за спортната си визия.

Някои източници твърдят, че обувките Оксфорд произхождат от Ирландия и Шотландия. Дори и днес някои модели се наричат “Balmorals”, кръстени на замъка Balmoral. В САЩ “Balmoral” често е синоним на Оксфорд, докато във Великобритания Balmoral е Оксфорд без шевове.

С годините този стил става все по-популярен, чак и до днес, когато обувките Оксфорд са си абсолютна класика, но запазваща характера си си като модерна, удобна и дори секси обувка.

Много марки правят най-различни модификации на Оксфордките – като балерини, боти, ботуши и дори отворени обувки.

Оксфордките са подходящи за много различни облекла при дамите: официални тесни или широки панталони, дънки, поли, рокли.

Моите ever есенно-пролетни обувки са черен лак в комбинация със сребристо. Истината е, че буквално не ги свалям. Нося ги с почти всичкo. Купих ги преди две години от българската марка “Стил 99”. Естествени са и са много удобни. Заради тях се запалих и по сребърните аксесоари и дрехи.

Оксфордките си отиват с всякакви чорапи – ефирни и нежни или пък плътни и шарени. Розовите ми велурени оксфордки често нося с тънки чорапки. Тези от снимката са почти прозрачи с розови лентички. Купих ги от магазин в Барселона. Когато захладнее, нося обувките с по-плътни розови или блестящи чорапи.

Обувките с връзки са стилно решение за почти всеки тоалет и повод, затова за финал съм ви подбрала няколко визии, които ме вдъхновяват да отворя гардероба и да избера дрехите по обувките, а не обратното:

Leave a Reply