Inspired LLAMA

О, Боже, ще говоря на TEDx!?

Когато ми се обадиха и ме поканиха да бъда лектор на TEDx, се зачудих дали да приема. Струваше ми се и още мисля така, че това e много сложна и отговорна задача. Плюс това конференцията щеше да се проведе в родния ми град Стара Загора.

Форматът на TED има не малко ограничения. За 18 минути трябва да предадеш своята идея и да вдъхновиш хората в залата, да им дадеш информация, която не знаят, или да предадеш позната информация по нов начин, да ги накараш да се замислят и в най-добрия случай – да научат нещо.

Аз, като една добра ученичка, си написах домашното. Взех книгата “Говори като на TED” на Кармайн Гало, която стои на рафта вече може би 3 години и никога не й идва реда. И какъв по-хубав повод от поканата за спийкър.

В книгата авторът описва много точно рецептата за успешна презентация, която е създал на база на стотици TED лекции, които е анализирал, и на десетки разговори с лектори, които е провел.

Освен съветите и описаните примери, авторът дава директните QR кодове към самите презентации. Изгледах много от анализираните лекции, илюстриращи конкретни похвати за публично говорене.

Гледах и още десетки видеа, описващи как точно да направиш успешна презентация на TED. Дни наред ходих със слушалки в ушите и отворено приложението на TED, за да чуя и видя какво и как са казали хората по моята тема – така да се каже, направих проучване на пазара 🙂

И след цялата теоретична подготовка и подробното изучаване на правилата на формата, вече бях готова да започна. Като човек, който обича правила и винаги иска да играе честно, за мен беше важно да спазя всички изисквания на TED. От тук дойде и голямата ми трудност да докарам презентацията до финал. И тогава по добре утвърдена традиция леко изпаднах в състоянието: О, Боже, ще говоря на TEDx!? WTF! Какво да кажа на хората! Всичко, което си мисля е много глупаво! OMG? ДРАМААААА!

Не исках просто да се кача на сцената и да разкажа моята история, биографията ми – как и защо съм направила нещата по пътя си. Да, това е вдъхновяващо за хората, даваш личен пример, но аз исках да има идея, която да даде добавена стойност на публиката, да ги накарам да се замислят и да станат по-успешни.

Затова избрах по-конкретна тема, в която мога да използвам личните си примери, но мога и да споделя знания и идеи. Благодаря на чудесните хора, които стоят зад TED Стара Загора, от Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и специализиран организационен екип от Варна за помощта при избора на тема.

Заглавието на темата ми беше “Комуникирай това”. Основната теза беше, че за да успееш във всяка една област от живота си – семейство, връзка, приятели, работа, трябва да се “продадеш”, да си търговец, да продаваш своите виждания и идеи. А това може да стане чрез ужебдаване или иначе казано, чрез комуникация – като комуникираш това, което искаш.

Завърших презентацията си ден преди TED – НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА! Един от ключовите елементи за добрата презентация е достатъчното време за репетиции. Аз съответно нямах такова, но се мобилизрах, колкото беше възможно. Липсата на достатъчно репетиции съответно доведе и до малки пропуски на някои неща, които бях намислила да кажа на хората.

Едно от тях беше в момента, в който помолих хората в публиката да вземат телефоните си и да отворят Instagram и съответно моя профил, за да видят посланието, което съм им изпратила. Това направих, за да им покажа, че как изглеждаме и се държим във всеки един канал на комуникация е от значение. Не може на работа и в обществото да бъдем, например, сериозен и преуспяващ адвокат, а в профила ни във Facebook да е пълно с расистки вицове.

Преди да изляза на сцената бях много притеснена. Всички около мен се изненадват като им кажа, че всеки път, когато трябва да презентирам или да съм водещ, се притеснявам много, защото имам доста опит по различни сцени, но факт. Сърцето ми започва да бие учестено и да забравям всичко, което трябва да кажа.

Но пък… нямам избор. Стефан Вълдобрев, който беше водещ на събитието, прочете биографията ми и каза: “Аплодисменти за Мирена”. И няма мърдане.

Следващите 18 минути минаха като един миг!

Истината е, че това беше първата ми TEDx конференция, на която присъствам на живо. А на тази трябваше и да говоря 🙂 TEDx Стара Загора беше едно чудесно изживяване за мен като лектор и като зрител, защото всички бяха страхотни!

Наистина се надявам, че с презентацията ми съм повлияла поне на един човек в залата и съм го накарала да се замисли и да започне да иска повече и най-вече – да комуникира повече това, което иска.

Leave a Reply