Traveling LLAMA

Цветът на Барселона – улички и магазини

Цветът на Барселона може да бъде открит навсякъде в града. Според мен обаче се намира много повече по малките улички, шарените магазинчета и вкусния хамон, отколкото по големите туристически обекти. Затова обичам да посещавам различни места, без да има организирана екскурзия, а да се разхождам из кварталите на града и да търся непопулярни за туристите локации.

Още първата вечер (от цели две, в които бяхме там – хахаха) отидохме на едно такова място, балгодарение на нашите мили домакини от Airbnb, които бяха изготвили карта и отбелязали любимите си ресторанти. Mundial Bar е класически испански тапас ресторант в един от старите квартали. Ресторантът отваря врати през 1925 г., а по стените висят стари боксьорски снимки. Всичко, дори само хлябът, е толкова вкусно, че можеш да прекараш часове в хапване на франзела с печени малки зелени чушки (сигурно си имат име, но аз не го знам).

Докато вървяхме към тапас бара, минахме по малки симпатични и тъмни улички, по които можеш да откриеш интересни тунели, цветни парапети и впечатляващи магазини-галерии, от които искаш да си купиш много неща.

За толкова кратко време успях предимно да ходя през нощта, въпреки че съм чувала, че Барселона е the city за нощния живот. Ако някой от вас е вилнял по баровете, ще ми е интресно да ми разкаже.

Разходката ни из истинската Барселона продължи на следващия ден, когато решихме да слезем от туристическия автобус на паметника на Колумб и да продължим по булеварда La Rambla, който по средата е пешеходен и е пълен с малки сергийки за сувенири и художници, а отстрани има красиви сгради и интересни места – като Музей на еротиката, например.

Истински впечатляващ за мен беше пазара The Mercat de Sant Josep de la Boqueria, който наричат просто La Boqueria. Огромно място с огромен брой хора и огромно разнообразие от продукти.

Разхождайки се по пазара може да ви се случат няколко неща:

  1. Да ядете мега вкусен хамон, чоризо, салами и сирена, които се продават във фуниики като семки
  2. Да ядете прекрасни сладки неща и сладоледи
  3. Да ядете риба или други вкусотии
  4. Да си купите куп интересни неща
  5. Да потънете в морето от хора и да се изгубите

Абе, общо взето да ядете… обичам такива места!

По La Rambla (и не само) може да намерите бюфет заведения, в които да ядете традиционни испански храни за ограничен бюджет. Ние обядвахме на такова място. Цената на човек беше 12 евро и наистина ядеш, докато можеш. На масите имаше паеля, тапас, пинчос и други интересни манджички. Да, наистина не беше толкова вкусно, колкото в другите ресторанти, но пък пробвахме от всичко.

В тази връзка бих искала да обясня нещо, за което бях заблудена, заради български ресторанти  – може би има и други заблудени като мен, а може би не, но аз ще си кажа. Преди да отида в Испания си мислих, че към тапас принадлежат и малките филийки франзела, намазани с различни неща отгоре и с забито шишче. Но това всъщност се казва пинчос. Тапас си е чисто и просто МЕЗЕ 😁

Та, разходката ни продължи по големите търговски улици. Минахме покрай десетки магазини Zara, които в Барселона са огромни – на по 3-4 етажа. За съжаление, намаленията бяха свършили и там, затова нищо не си купих – то си е същото като в България.

Впечатление обаче ми направи интерирора и продуктите на… магазин, чиито бранд не запомних. Много креативно и интересно – купища туристи се трупаха отпред да гледат тигъра, който ръмжи и се разхожда сред найлоните и боята (жовотното е на екран, но е много добре озвучено) и да снимат манекените, висящи от тавана. Аз, разбира се, не останах по-назад.

Това си е чист маркетингов трик за привличане на клиенти, който работи чудесно. В магазина също беше пълно с интересни неща, които да те впечатлят. Веднага се намърдах в едно яке, покрито с пайети, което може би никога не бих си купила, или поне не срещу 130 евро, но пък е идеално за снимки 😉

Няколко часа и няколко микро загубвания по-късно се озовахме в Gothic Quarter! Тази част на Барселона вече наистина е… приказна. Кварталът всъщност е най-старата част на града и включва останките от римска стена и няколко средновековни забележителности. Голяма част от съвременната визия на квартала обаче е от 19-ти и началото на 20-ти век.

Тесните улички и старите високи сгради създават неповторима атмосфера, сравнима само с усещането да си в стар филм.

В готическия квартал е пълно с интересни магазинчета за най-различни неща, като едни от най-популярните, разбира се, са сувенирите и еспадрилите. Всички са толкова цветни, че погледът ти не може да се откъсне от тях – например този малък рай на обувките-балерини:

Вървейки към края на разходката винаги идва време за подаръци. А щом говорим за Барселона – те са повече от цветни! Тесните пространства, отрупани с магнитчета и абстрактни фигурки, завладяват не само погледа, но и сърцето на туристите.

И като заговорихме за подаръци – безспорно най-важният такъв е този за любимия човек. В нашият случай подарък за него означава нещо функционално. Ммм… Барселона и функционално… Е, много ясно, че това означава хамон, салами и сирена!

Още когато бяхме на пазара купих част от моя дар, но истината е, че там беше доста скъпо. Когато през последния ден се разхождахме из квартала, където бяхме отседнали, намерерихме малко магазинче, което не беше с впечатляващия външен вид на тези в туристическата част на града, но пак беше отрупан с бутове.

Решихме да влезем и да погледнем какво има там. Много симпатични и разговорливи чичковци ни обясниха подробно за всеки вид хамон и какво да вземем, така че да бъде в прекрасно съотношение цена-качество. Та, търсете подобни места, за да получите страхотно обслужване и изгодна сделка 😉

Задължителна част от разходката на Барселона е посещение на магазин на FC Barcelona. Аз не се интересувам от футбол и не ми беше много вълнуващо, но са направени като музеи и са доста атрактивни.

Испания… Другото цветно и лудо нещо е, разбира се, Дали! Не ни остана време за нищо, свързано с него. Много близо до Барселона има цели три музея на Дали: The Dalí Theater-Museum in Figueres, Dalí House-Museum in Cadaqués и House-Museum Gala Dalí Castle in Púbol.

Но пък за финал… едно селфи с него!

Leave a Reply