Traveling LLAMA

Цветът на Барселона – забележителностите

Ако трябва да опиша този град в цветове, ще кажа просто пъстър. И то не само заради шарените мозайки на Гауди, а заради комбинацията между традиция, модерен свят, изкуство и голям градски живот.

Барселона беше едно вълнуващо и различно пътуване. Обикновено планувам пътешествията си по-подробно и по-рано, но за това не остана много време. А и си мислих, че така или иначе за ден и половина нищо особено няма да видим. За щастие братовчед ми е ходил много пъти в Барселона и се видяхме предната вечер, за да ми даде подробни инструкции.

Билети за посещения в забележителностите се купуват предварително, защото са по-евтини и защото не чакаш на опашка пред тях. Аз ги купих в деня на полета. Но моят съвет е да го направите по-рано, защото има някои ограничения. Например – не можах да взема билет за Sagrada Familia с качване на кулата, защото нямаше свободни часове за деня, в който искахме. Трябва да се планува и времето добре, за да може да видите всички неща в оказания час.

Послушах съветите на приятели, които са били в Барселона, и ми казаха, че е добре да си вземем билет за туристическото автобусче, което се оказа наистина много ценно решение. В Барселона градският транспорт е доста скъп спрямо нашите стандарти, а туристическият автобус е 27 евро на човек, ако го купиш предварително. С него можеш да избереш линия, ние взехме за червената, и да се возиш цял ден. Имаш слушалки с информация, можеш да слизаш и пак да се качваш. Особено когато имаш само един пълен ден, това е най-добрият вариант.

Хубавото на разходката с автобуса и между спирките му е, че виждаш много неща, които си планувал и още повече красоти, за чието съществуване не си подозирал.

А ето и какъв беше изборът ни на места, които да посетим:

Casa Milà / La Pedrera

Каса Мила… първият ми сблъсък с Гауди! Този човек е бил завършен гений и напълно луд. Жестоко просто! Още като влязох във фоайето ми се прииска да го познавам и да поговоря с него поне за 10 минути.

Обиколката на къщата започва от покрива, който е наистина впечатляващ и първо си казваш, че е абсолютно нефункционален. Но точно това е интересното при архитекта – всичко си има функция, няма неща просто за красота. Кумините са с причудливи форми, направение от интересни материали и символизират четирите елемента на земята. А от покрива се вижда и голяма част от града.

Докато се разхождахме из етажите в прекрасната атмосфера от началото на 20-ти век, ми се искаше да поживея в този свят, изпълнен с малки детайли, красиви вещи, бродирани пердета, лъскави дървени подове и пищни каталунски покриви.

Билетите за Каса Мила също купихме предварително от сайта, като и тук има няколко опции. Задължително е да си вземете билет с достъп до покрива и аудио гид (направен е наистина много добре).

Casa Batlló

Това беше второто място в нашия план за петъчния ден, но поради краткия престой и скъпите входове, трябваше да изберем само една от двете къщи, в която да влезем. Но държах да видим и тази поне отвън. Тя ми напомня на замък под водата от приказката за Ариел. Покрива на къщата прилича на гръб на дракон – създание, което се забелязва и в други проекти на Гауди.

След като се върнах в България наистина съжалих, че не сме посетили и отвътре къщата, но все пак трябва да остане нещо и за следващия път.

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia или както е известна Барселонската катедрала се намира в готическия квартал Barri Gòtic. Катедралата е красива отвън и още по-изящна отвътре.

Решихме да отидем да я видим, защото кварталът, за който ще ви разкажа повече в друг пост, беше част от маршрута на туристическия автобус. Входът за катедралата платихме на място – 7 евро. Нямаше големи опашки и дълго чакане. Зачудихме се дали да влезем и добре, че го направихме.

Вътре беше наистина впечатляващо – позлатени олтари, статуи на светци, дърворезба, огромен орган, мистичен вътрешен двор…

Fuente mágica de Montjuïc

Фонтаните на площад “Испания” са задължителни за посетители на Барселона. Те са красиви и през деня, но вечер е техният разцвет. Ако се отправите към града през по-студения период от годината, проверете дали тогава ще има шоу.

Пограмата на фонтаните започва точно в 21:30 ч. с култувата за града песен “Барселона”. Танцът на водата и цветовете е наистина впечатляващ, а около тях се събират буквално хиляди хора.

На мен лично не ми допадна озвучаването. Може би заради мястото или многото хора, но музиката не се чуваше добре.

Sagrada Família

Чувствали ли сте се изключително малки, незначителни и в пълен амок пред величието на нещо… и то човешко дело! Точно така се почувствах щом прекрачих прага на Sagrada Família. Великолепност в огромен мащаб и в същото време повече от завидно внимание към детайла. В момента, в който влезеш в храма “Светото семейство”, настръхваш и страхопочитанието ти не може да бъде повлияно дори от стотиците туристи наоколо.

Sagrada Família е делото на живота на Антонио Гауди – една катедрала на народа, която се строи повече от 100 години. По проекта на Гауди катедралата, която се планува да бъде завършена през 2026 г., трябва да има 18 кули. Отвън е покрита със склуптури, изобразяващи сцени от Евангелията, както и с множество малки детайли от природата – мотиви, които могат да се открият във всички другите проекти на архитекта.

Последните 15 години от живота си Гауди изживява отдаден на строежа на катедралата. За съжаление, броени дни след като се мести да живее на строежа на Sagrada Família умира в близост до нея след като го блъска трамвай. Тялото на известния архитект е погребано в криптата на храма.

Колкото и да се опитам да опиша с думи тази забележителна сграда, това е абсолютно невъзможно. Снимките и видеата също не помагат особено, защото трябва да се преживее. Но за едно съм категорична (съвет на братовчед ми, който последвахме и не сбъркахме) – оставете катедралата “Светото семейство” за последния ден от посещението ви!

И за тук също купете билет предварително от сайта, за да не чакате на опашки. Цената е между 22 и 29 евро, като има опция за билет с качване на кулата или за комбинация с къщата на Гауди в парка “Гюел”.

Park Güell

И последната спирка в нашето двудневно приключение в Испания, часове преди да се качим на самолета, беше парк “Гюел”. Цветен като цялата Барселона, вплел в себе си красотата на природата и нейната интерпретация на Гауди.

Паркът е разполежен във високата част на града и от него се разкрива впечатляваща гледка чак до морето.

Малките парченца на мозайките, които очертават красиви рисунки или абстрактни цветни форми са разположени по фасадите на двете сгради на центалния вход и по интересната тераса (част от която беше в ремонт, но това не помрачи разходката ни).

Задължителното нещо в парка, а и в Барселона, е снимката с гущера. Това безспорно е най-известният гущер в целия свят. Естествено се чака на опашка зад групата от Китай, за да достигнеш до него, но си струва 😉

Останалата част от парка е изградена от различни тераси и тунели, направени от камък, но напомнящи фигури от мокър пясък. Между палмите се виждат и чуват малки зелени папагали, които допринасят за атмосферата в “Гюел”.

Паркът всъщност носи името на индустриалеца Гюел, който е бил покровител на Гауди и на мястото на парка е бил негов имот. Самият Гауди живее 20 години в една от къщите в парка, която е също толкова интересна и красива, колкото другите му сгради. Билет за нея може да си вземете на място или както ви казах – съвместно със Sagrada Família.

Паркът някак си беше различен от другите забележителности, може би защото е на открито и си със “свободна програма” – ходиш си, разглеждаш си, снимаш се. Нямаш аудио гид, който да те води, и някак си дишаш въздуха на цветната Барселона и ходиш по пътеките, по които се е разхождал преди лягане един велик архитект!

Тези забележителности са много малка част от духа на испанския град. Барселона се усеща много повече в малките улички на готик квартала, в ресторантите за тапас от 1925 г., в цветните магазинчета и в усмихнатите хора. За тях ще ви разкажа в следващия пост, а до тогава – купувайте билети и запавайте AirBnB, защото топлите дни стават все по-малко!

Leave a Reply