Inspired LLAMA

The most wonderful time of the year или моята коледна еуфория

Обичам Коледа страшно много и не се притеснявам да го призная! Въпреки всички модерни схващания за минимализъмa, консуматорството и твърдението, че коледната “истерия” е нещо много лошо, аз смятам, че това си е най-вълшебното време от годината и умирам от кеф като започне подготовката за празника. Все пак клишетата са измислени, защото са истина.

Нямям идея защо толкова се вълнувам около Коледа, но еуфорията ме завладява доста от рано (а и забелязвам, че с всяка следваща година все повече се увличам). Може би накрая ще стана като лудите лели по американските филми, които превръщат къщата си в малка Лапландия и пекат джинджифилови сладки от октомври. Но пък каквото – такова.

Коледните ми вълнения започват още от ноември. Някъде към средата на месеца вече почти съм планувала всички подаръци, които според мен не трябва да са задължително скъпи, а да бъдат добре подбрани за човека, така че да го зарадват.

С ранната подготовка ми остава достатъчно време, без да се стресирам и да се блъскам в моловете на 22 декември. От друга страна – хващам разни намаления покрай Черния петък, мога да поръчам онлайн, имам възможност да посетя Панаира на книгата през декември, както и да планувам много точно бюджета, който се разпределя в две заплати.

Между списъците и опаковането на подаръците, за което може би ще ви споделя в друг пост (а ТУК е изборът ми миналата година), идва времето на вълнуващия момент с коледната украса.

Не мисля, че има нещо лошо да украсиш още през ноември. Това само по-дълго държи ефекта на празника. Даже скоро четох статия, че хората, които украсяват по-рано, са по-щастливи (сигурно някой учен го е казал).

Тази година най-накрая имам нова по-голяма елха. Изкуствена е, което е чудесно за живите растения и за почистването на дома ни, но аз много искам някой ден да имам голяма истинска елха (казах ви, че ще съм луда леличка).

Най-точният стил на украсата за мен е класическият – Коледа е зелено, червено, златно, лампички и малки красоти. Не разбирам новите моди за черни, тъмнолилави, изкрящо жълти и т.н. играчки.

Отдавна замених найлоновите/пластмасови (или не знам как точно им се казва) гирлянди с текстилни ленти, които много повече ми харесват и са доста по дълготрайни в годините. Изполвам и червени панделки за края на клонките, които придават много чаровно излъчване на украсата.

Лампичките са магическата част от декорацията – тази година освен цветните мигащи лампички на елхата и висящите на процореца, които миналата година не исках да махаме до март, сме си взели и от фините топли светлинки, с които да декорираме част от хола ни.

Много ми харесва и една идея, която започнахме да прилагаме – всяка Коледа да си откриваме по една специална играчка (по-възможност порцеланова или стъклена, а не пластмасова), която да окачаме на елхата и да символизира тази конкретна година. Ето я и нея:

Моята празнична еуфория вече се вихри с пълна пара и остават само 30 дни до Коледа! Така че Хо-Хо-Хо и на вас! 🎄

Leave a Reply